Den ultimate karamellkaken
Har du savnet en kake som faktisk smaker skikkelig med karamell? Nå trenger du ikke å lete lengre. Vi har oppskriften til deg. Denne karamellkaken topper karamellskalaen – med deilig, rik og fyldig karamellsmak i både kakebunn og frostingen. Denne kaken vil garantert falle i smak hos karamell-elskeren.
Dette er en kake som passer perfekt til både bursdag, dåp, konfirmasjon og andre feiringer – men også som en skikkelig digg helgekake nå som høsten banker på døren. Kaken kan fryses både med og uten karamellfrosting, så denne kan du lage i forveien.
Oppskriften gir en raus langpannekake, og både Funcakes karamellprodukter og PME karamellflak finner du i produktpakken vår her
Oppskriften er laget av Linda Hagen bak instagramprofilen Cravings_By_Linda.
Oppskriften gir 20-24 kakestykker
Ingredienser
Karamellkake
- 104 g ekte meierismør
- 126 g nøytral olje
- 230 g hvitt sukker
- 170 g brunt sukker
- 4 egg, str. L (ca. 66-68 g per egg med skall)
- 16 g Lorann vaniljepaste
- 8 g eddik, 7%
- 453 g kefir/kulturmelk
- 130 g Funcakes rik karamell
- 18 g Funcakes creamy caramel
- 433 g kakemel/hvetemel
- 2,5 g natron
- 8 g bakepulver
- 5 g salt
Karamellfrosting
- 240 g romtemperert smør
- 160 g Funcakes rik karamell
- 10 g Funcakes creamy caramel
- 80 g mørk sirup
- 11 g Lorann vaniljepaste
- 2 g salt
- 300 g melis
- 250 g mascarpone
Pynt/topping: PME karamell sjokoladeflak og salt karamellsaus (vi har brukt diplom is salt karamellsaus). Dersom du vil balansere enda litt mer er et par små dryss maldonsalt på toppen også veldig godt.
Du trenger: 1 stor langpanne, 23x33x5 cm, vi har brukt denne
Fremgangsmåte
Karamellkake
Forvarm ovnen til 160 grader over/undervarme. Sett en rist på nest nederste rille, og et stekebrett på rille 2 eller 3 fra toppen. Kle langpannen med bakepapir.
Sikt det tørre i en bolle og sett til side (kakemel, bakepulver, natron og salt). Ha Funcakes rik karamell i en skål og varm i mikro slik at den blir litt flytende. Varm også kefiren litt slik at den blir temperert (rundt 20-22 grader). Legg eggene i en skål med varmt vann fra springen.
Ha hvitt og brunt sukker, smør og olje i en miksebolle med k-spade. Miks på middels/høy hastighet (styrke 5-6 av 7) i ca. 3 minutter til lyst og kremete. Skrap ned fra kantene underveis slik at alt blir godt kremet.
På middels hastighet (styrke 3 av 7): Tilsett ett egg av gangen – miks godt, ca. 15 sekunder mellom hvert egg. Skrap ned fra kantene.

Tilsett eddik, Funcakes creamy caramel paste, Funcakes rik karamell, vaniljepaste og halvparten av kefiren. Miks på middels hastighet (styrke 4 av 7) til godt blandet sammen, ca. 15-20 sekunder. Skrap ned fra kantene.

Tilsett så det tørre og resten av kefiren. Miks først på lav hastighet til melet er blandet inn og deretter på middels hastighet (styrke 4 av 7) til nesten klumpfritt, ca. 15-20 sekunder. Ikke overmiks røren.

Ha røren over i formen. Sett formen på risten i ovnen. Stek i ca. 55-65 minutter eller til du får en ren kakenål. Avkjøl kaken helt i formen.

Karamell frosting
Ha mascarpone i en skål og rør lett i den. La den stå på benken til den er 20-22 grader.
Ha alt utenom mascarpone i en miksebolle med k-spade. Miks til kremete, ca. 4-5 minutter. Skrap ned fra kantene underveis. Sett smørkremen i kjøleskap til den er 20-22 grader. Mål med termometer.
Tilsett mascarpone og miks lett og forsiktig sammen med en slikkepott.

Dekorering/servering
Du kan enten bre karamell frosting over kaken i formen eller ha kaken over på et kakefat. Vi har finskjært av toppen, men den er nesten helt rett, så dette må man ikke gjøre.
Bre over karamell frosting på kaken. Lag gjerne mønster med en skje eller lignende. Ringle over salt karamellsaus og topp med karamell sjokoladeflak.
Sett kaken 2-3 timer i kjøleskap før servering – frostingen kan skille seg om den ikke blir avkjølt etter den er smurt på kaken. La deretter kaken romtemperes før servering.


TIPS
Karamellkake
Alle ingrediensene bør være romtempererte ellers vil kakerøren skille seg på slutten.
Bruker du vanlig hvetemel bør du mikse ekstra forsiktig for å unngå at glutenet i melet aktiveres som da gjør kaken kompakt og tung.
Husk at alle ovner steker ulikt – pass derfor på kaken fra 50 minutter og utover, og la den steke så lenge den trenger for å bli gjennomstekt.
Denne langpanneformen som er brukt er perfekt størrelse for å dele opp kaken i 4x6 slik at man får 24 passelige kakestykker. Formen heter Wilton Kakeform 33 x 23 cm. Du finner den her
Kakemel kan kjøpes ved å kontakte @cravings_by_linda via melding på Instagram. Har du ikke kakemel kan du fint bruke vanlig hvetemel.
Karamellfrosting
Du kan smake til med caramel paste i smørkremen. Smørkremen blir litt mildere og mindre søt etter mascarpone er tilsatt, men du bør ikke justere med paste eller annet etter mascarponen er tilsatt. Da kan den skille seg.
Denne frostingen kan lett skille seg om du mikser for mye etter mascarpone er tilsatt eller ingrediensene ikke har noenlunde samme temperatur. Da kollapser emulsjonen – det vil si at fettet skiller seg fra væsken. Skulle den skille seg kan den heldigvis reddes.
Har frostingen skilt seg?
Kjør frostingen sammen med en stavmikser til den blir glatt og emulsjonen er gjenopprettet.
Produkter
For en skikkelig god, rik og dyp karamellsmak på kake og frosting har vi brukt Funcakes rik karamell og Funcakes creamy caramel paste. Vi har pyntet med PME karamell sjokoladeflak.
For en skikkelig god vaniljesmak bruker vi Lorann vaniljepaste. Du finner den her
Oppbevaring
Oppbevares i kjøleskap inntil 2-3 dager. Kaken kan fryses med og uten karamell frosting. Holdbar inntil 3 måneder. Tines i kjøleskap natten over. Bør romtempereres før servering, da er den aller best.